سفر به روستای تیس چابهار | جاذبه های گردشگری + راهنما

در 5 کیلومتری شمال غربی چابهار، روستای تیس چابهار با جاذبه های تاریخی، دیدنی و گردشگری بی شمار، یادگاری از دوران هخامنشیان، قرار گرفته است. روستای بندری تیس در چابهار نام های دیگری نیز دارد. این روستا در گذشته طیس و گاهی تیز نامیده شده است. قدمت روستای تیس بیش از 2500 سال تخمین زده می شود. بندر مهمی که تاجران کشورهای هند، آسیای مرکزی و البته کشورهای خاورمیانه در طول تاریخ برای مقاصد تجاری خود به آن سفر می کردند. سفررو ایرانیان در این مقاله روستای تیس چابهار را به شما معرفی می کند. با ما همراه باشید.

برای رزرو تور چابهار کلیک کنید.

روستای تیس چابهار
Tis village, Chabahar

چطور باید به چابهار برویم؟

اگر مبدا را تهران در نظر بگیریم، چابهار 1800 کیلومتر با پایتخت فاصله دارد. در مرحله بعد باید نوع سفر را انتخاب کنیم. اگر ترجیخی می دهید سفری کوتاه در قلب آسمان را تجربه کنید، می توانید در کمتر از دو ساعت به چابهار برسید. اما ماجرا در صورتی که سفر زمینی را انتخاب کنید، متفاوت خواهد شد. با اتوبوس یا وسیله نقلیه شخصی دست کم 20 ساعت در راه چابهار خواهید بود. فاصله روستای تیس با چابهار کمتر از 30 دقیقه است، می توانید این مسیر را با تاکسی طی کنید.

تاریخچه روستای تیس در سیستان و بلوچستان؛ چابهار

همانطور که در ابتدا مقاله هم یادآور شدیم، روستای تیس در گذشته های نسبتا دور با نام های دیگری شناخته می شد. این روستا در ادوار تاریخی مختلف نام هایی همچون طیس و تیز داشت. هر چند که روستا تیس امروزه دیگر به عنوان یک بندر تجاری مهم شناخته نمی شود، اما با مرور تاریخچه آن می توان به اطلاعات ارزشمندی دست یافت.

با مرور تاریخچه این روستا متوجه می شویم که تاجران از آن به عنوان یک بندر تجاری_ترانزیتی استفاده می کردند. ردپای روستای تیس چابهار در کتاب های تاریخی مانند کتاب کشورگشایی اسکندر مقدونی نیز دیده می شود.

تاریخچه روستای تیس
The history of Tis village

در سده 10 قمری زمانی که پرتغالی ها به این روستا هجوم آوردند، قلعه ای را برای اقامت تاسیس کردند. قلعه ای که امروزه به یکی از جاذبه های گردشگری چابهار تبدیل شده است. با مطالعه تاریخ و سرگذشت این روستا می توانید چابهار را بیشتر بشناسید و مجذوب زیبایی های این استان چهار فصل ایران شوید.

6 جاذبه های گردشگری روستای تیس چابهار

پیش از سفر به روستای تیس اولین کار تعیین مقاصد گردشگری است که باید از آن ها دیدن کنید. ساحل تیس، گورستان جن، قلعه پرتقالی ها و البته قلعه انوشیروان از مهم ترین دیدنی های این روستای زیبا در سیستان و بلوچستان است.

1 _ قلعه پرتغالی ها در روستای تیس چابهار

تاسیس قلعه پرتغالی ها در سده 10 قمری در روستای تیس شروع حضور پرتقالی های مهاجم در چابهار بود. با وجود مقاومت سربازاری که در این نقطه حضور داشتند به ویژه سربازان مکرانی، پرتقالی ها به دلیل داشتن تجهیزات بیشتر موفق شدند تا کوشک های نظامی خود را بسازند.

مساحت بسیار زیاد قلعه پرتقالی ها در روستای تیس باعث شده تا امکان تماشای آن حتی از دور دست ها نیز وجود داشته باشد. این قلعه اکنون چهارصد ساله است. اما متاسفانه به دلیل عدم رسیدگی و مرمت قلعه پرتغالی ها حالا در معرض فروپاشی است.

قلعه پرتغالی ها روستای تیس چابهار
Portuguese fort in Tis Chabahar village

2 _ غارهای بان مسیتی

غارهای بان مسیتی یکی دیگر از دیدنی های چابهار در روستای تیس است که البته به نام معبد بان مسیتی نیز شناخته می شود. این غارهای سه گانه را «بانو مستی» نیز می نامند. اهالی روستا این غار را بیشتر از هر نام دیگری با «بان مستی» می شناسند. داستان های مختلفی درباره تاریخچه این غار نقل می شود.

بر اساس یکی از این داستان ها غار بان مسیتی محل زندگی بانویی صالح در گذشته بوده است. بانویی مورد اعتماد و پاک. سوزن دوزی و حصیر بافی دو سوغات اصلی این منطقه از چابهار است.

غارهای بان مسیتی
Ban Mesiti Caves

3 _ مسجد جامع روستای تیس چابهار

یکی از قدیمی ترین مساجد ایران یعنی مسجد جامع روستای تیس چابهار در فهرست دیدنی های این شهرستان جنوبی ایران قرار می گیرد. بر اساس شواهد و قرائن تاریخی مسجد جامع تیس دومین مسجدی است که در ایران ساخته شده و در طول تاریخ شکل ظاهری آن تغییر کرده است. از رنگ های قرمز و سبز برای تزئین گنبد و مناره های مسجد استفاده شده است. مسجد جامع تیس جزو مساجد تک مناره ای ایران است.

مسجد جامع روستای تیس چابهار
Grand Mosque of Tis Chabahar village

4 _ سدهای تیس

در بین دیدنی های روستای تاریخی تیس آثاری به چشم می خورند که جز ردپایی کوچک دیگر چیزی از آن ها باقی نمانده است. سدهای تیس جزو این نمونه آثار اند. شرجی بودن هوای چابهار و بارش های کم باعث شد تا در دوران هخامنشیان با هدف ذخیره آب برای فصل بهار و تابستان سدهایی احداث شود. امروزه دیگر اثری از سدهای تیس دیده نمی شود.

5 _ قبرستان جن روستای تیس چابهار

قبرستان اجنه یا قبرستان جن و جن سنط یک مکان تاریخی، ترسناک، وهم آلود و البته آدرنالین ساز در روستای تیس چابهار است. مردم محلی اعتقادات عجیبی نسبت به این قبرستان دارند. آن ها معتقدند قبرستان اجنه جایی است که موجودات ماوراء الطبیعه در آن دفن شدند. این قبرستان هیچ شباهتی با قبرستان های دیگر ایران ندارد.

قبرستان جن روستای تیس چابهار
Gen cemetery of Tis Chabahar village

6 _ قلعه پیروز گت

روستای تیس برخلاف بسیاری از دهکده های سراسر جهان قدمتی طولانی دارد. تاریخ نشان می دهد که از اولین روز تاسیس این روستا بیش از 2500 سال می گذرد. بنابراین با نگاهی به آثار تاریخی به جای مانده در روستای تیس متوجه عظمت و شکوهی می شویم که گذشته را نمایان می کند.

قلعه پیروز گت یکی از آثار تاریخی روستا است که قدمت آن به دوران ساسانیان و اشکانیان می رسد. هر چند اختلاف عقیده بر سر تاریخ ساخت قلعه پیروز وجود دارد. معماری این قلعه با دیوارهای نارک و دیوارهای ضخیم چشم نواز است.

قلعه پیروز گت
Peroz Ghat Castle

بهترین فصل سفر به روستای تیس

اگر عاشق آفتاب و گرما باشید، قطعا از گشت و گذار در روستای تیس در همه فصل ها لذت می برید. اما اگر گرما شما را اذیت می کند و ترجیح می دهید در هوایی مطلوب از آثار دیدنی بی نظیر دیدن کنید، فصل پائیز و زمستان بهترین فصل سفر به روستای تیس است. فراموش نکنید که چابهار استانی چهار فصل است.

سوغاتی های روستا تیس چابهار؛ از سوزن دوزی تا خوراکی محلی

مردم محلی روستای تیس فعالیت های مختلفی از سوزن دوزی تا فروش ادویه های محلی فوق العاده را انجام می دهند. از مهم ترین سوغاتی های روستا می توان به آبزیان تاکسی درمی شده و انواع خوراکی های محلی اشاره کرد. البته زیورآلات دست ساز نیز یکی دیگر از سوغاتی های ارزشمند این روستا در چابهار است.

سوغاتی های روستا تیس چابهار
Souvenirs of Tis Chabahar village

جمع بندی

در مقاله سفر به روستای تیس چابهار از تاریخچه روستا، دیدنی ها و جاذبه های گردشگری، بهترین زمان سفر و سوغاتی های آن گفتیم. روستای تیس در 626 کیلومتری زاهدان و 836 کیلومتری از شهرستان زابل قرار گرفته است. فاصله این روستا تا تهران حدودا 1804 کیلومتر است. این روستا کمتر از 30 دقیقه با چابهار فاصله دارد. برای دسترسی به روستای تیس چابهار باید جاده ایرانشهر_کرمان را انتخاب کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *